Ce trebuie sa stii despre artroscopia de umar

Ce trebuie sa stii despre artroscopia de umar

Artroscopia reprezinta un act chirurgical care permite vizualizarea interiorului unei articulatii cu ajutorul unei mini-camere, efectuand una sau mai multe incizii minuscule. Acest act permite diagnosticarea sau tratarea unor afectiuni sau leziuni articulare.

In general, se recurge la artroscopia umarului cu scopul de a diagnostica si de a trata leziunile sau maladiile articulatiilor umarului. Artroscopia de umar este o interventie minim invaziva utilizatapentru a trata un numar destul de mare de afectiuni ale umarului. Artroscopia de umar are o perioada de recuperare mult mai mica decat chirurgia clasica, deschisa spre exemplu.

Atroscopia umarului este practicata pentru a diagnostica in mod corect unele alterari patologice ale articulatiei, dificil de identificat prin intermediul examenelor radiologice conventionale. Este si cazul unor leziuni ale tendonului bicepsului, luxatii ale umarului sau in cazul unei leziuni a coafei rotatorilor.

Adesea, leziunile si afectiunile descoperite in urma unei atroscopii pot fi tratate imediat, fara probleme.

Ce pregatiri sunt necesare pentru efectuarea unei atroscopii de umar?

Inainte de artroscopie este realizat cel mai adesea un examen. Inainte de artroscopie pacientul nu va consuma mancare. Daca pacientul ia medicamente hemostatice, va inceta sa le mai ia cu cateva zile inainte de interventie. Sunt necesare cateva examene de rutina inainte de artroscopie precum o analiza de sange, un EKG si masurarea tensiunii arteriale.

Cum se deruleaza interventia?

In general, o artroscopie a umarului este realizata in ambulatoriu. Interventia chirurgicala se efectueaza cel mai adesea sub anestezie peridurala, rare sunt cazurile in care se recurge la o anestezie generala. In timpul interventiei pacientul este asezat in pozitie inclinata. Un artroscop de grosimea unui creion este introdus mai apoi prin intermediul unei incizii cutanate minuscule in articulatia scapulara. O camera in miniatura integrata in artroscop transmite mai apoi pe un ecran imagini marite din interiorul articulatiei. Pentru a largi spatiul operator, se umple cu lichid special.

O serie de alte incizii cutanate sunt efectuate pentru a introduce cateva instrumente chirurgicale in miniatura in articulatia umarului. Astfel, este posibil sa se realizeze interventia chirurgicala sub controlul unei camere. Atroscopia permite reducerea leziunilor tendoanelor, ale ligamentelor, permite eliminarea calcificarilor.

In ziua de azi, artroscopia de umar este considerata o metoda standard cu rezultate bune, in special pentru tendoanele rupte sau desirate sau in cazul unor leziuni a coafei rotatorilor. Este o interventie de rutina care prezinta riscuri minime. La fel ca in cazul oricarei alte interventii exista riscul de infectii, hemoragii sau cheaguri de sange.