Ce ce eşti de folos?

Mă gândeam la un aspect puţin plăcut şi de asta probabil, puţin discutat. Şi anume la utilitatea persoanelor de lângă noi. Ştiu că sună de parcă aş vorbi despre ustensile, dar lăsând deoparte partea sentimentală, suntem înconjuraţi de anumite persoane şi nu de altele pentru că ele îndeplinesc sau pot îndeplini pentru noi diverse treburi.

Cred că un om poate suporta în jurul său un număr maxim de prieteni. Atenţie! Prieteni am spus. Cu restul sutelor de persoane pe care le cunoaştem, să recunoaştem, nu putem ieşi la cafele sau plimbări şi să stăm constant la poveşti. Timpul şi multe altele nu ne permit. Şi mie mi-ar plăcea să cunosc mai bine, de exemplu, anumiţi cunoscuţi pe care îi văd din an în paşte şi în rest ţin legătura cu ei virtual. Dar nu am cum. Iar o bună parte din aceştia îmi sunt de folos. A sunat de parcă schimb şururburile cu ei, însă nu cred că (vreau) pot îndulci situaţia.

Se întâmplă să nu le poţi face singur pe toate şi să ai nevoie de cineva care să te completeze. Şi atunci începi să cauţi în agenda de la telefon. Ah, şi acum vezi că ai contacte despre care nici nu îţi aduci aminte – dar nu le ştergi pentru că cine ştie poate îţi aminteşi şi nu se ştie când îţi trebuie. Îţi faci o listă de nume şi începi să suni cerând un favor. După ce i-ai întrebat ce mai fac, bineînţeles. În momentul acela, nu te interesează decât ce îţi pot livra acei oameni pentru a-ţi îndeplini ce ţi-ai propus. Râdem, glumim, ne interesăm de probleme celorlalţi, dar în esenţă, îi ţinem pe lângă noi pentru rolul pe care îl joacă.

Aşadar, dacă nu joci rolul de prieten pentru cineva, iar aici nu intru în detalii pentru că fiecare ştie mai bine ce presupune acest statut, atunci ce rol ai pentru acel cineva? Uneori răspunsul derivă din meseria noastră, dar alteori asta nu e suficientă. Dacă te implici în diverse cauze îţi creşti gradul de utilitate în societate – faci ceva concret pentru oameni, fără ca ei să îţi plătească direct serviciile. Dar la urma urmei, până şi faptul că ai multe contacte poate fi un rol

Comentariile sunt închise, dar trackbacks şi pingbacks sunt deschise.