Cum colectăm selectiv – pe apucate!

Presupunând că chiar nu ştim să aruncăm selectiv deşeurile şi că avem nevoie de îndrumări (eu am păţit-o odată), când vine vorba să aruncăm cei cinci saci cu hârtii, plasticuri, metale, obiecte din sticlă şi gunoaie menajere unde mergem pentru primele patru? Pentru că problema e că acele containere frumos colorate sunt puţine şi nu chiar aproape de blocuri. La mine în cartier sunt trei la 100 de metri de bloc şi au gurile atât de mici încât trebuie să bag pe rând un pet.

Înainte de a ne da lecţii despre colectare selectivă ar fi trebuit să fie un sistem bine pus la punct. Pentru că nu vezi românul să se mişte până la dâlga cu sacii!

Şi o altă problemă cauzată de firmele de salubrizare de data asta e că nu există siguranţa că ceea ce aruncăm ajunge la reciclat. La multe blocuri s-au pus tomberoane de la firmele de salubrizare pe fiecare scriind cu vopsea ce tip de deşeuri „primesc” (în timp s-a şi dus vopseaua aia). Dar maşina de gunoi le bagă pe toate în gură, înghiţindu-le la grămadă. Aceeaşi situaţie am văzut-o la mine în cartier cu acele containere ECO-Rom. Dacă deşeurile nu erau puse în saci se amestecau între ele.

Şi stai că mai am una de zis şi termin. La metrou e cel mai tare. La Unirii de exemplu ai trei coşuri pentru hârtie, plastic, respectiv metal, dar dacă ai altceva de aruncat nu ai unde. Şi evident lumea pune în unul din alea trei! Aici e vina Metrorex.

Lămuriţi-ne despre tot ce presupune colectarea selectivă şi reciclarea dacă tot aţi început campania asta, dar lucraţi în acelaşi timp mai mult la infrastructură. Că e păcat.