Ce faci înainte să ceri ceva de la comunitate

Înainte de a cere ceva, întotdeauna mă gândesc cum pot plăti pentru acel ceva. Şi nu vorbesc despre plăţi materiale pentru că ar fi prea simplu 🙂 Problema trebuie să fie pusă în primul rând din bun simţ, apoi ca să îţi consolidezi relaţiile de care ai nevoie. Pentru că dacă începi să abuzezi de ele acum, s-ar putea ca în viitor să ţi se închidă multe portiţe.

O comunitate se află într-un permanent dai şi primeşti. Pornind de la lucruri mărunte – să dai un răspuns, să oferi soluţii sau să împărtăşeşti o experienţă, până la lucruri cu greutate, unde ai nevoie de participare consistentă din partea cât mai multor membri – cum ar fi o leapşă pe bloguri, promovarea unui concurs, formarea unei echipe de voluntari, adunarea unor oameni pentru un flashmob, creşterea numărului de fani a unei pagini de Facebook şi tot aşa.

Înainte să începi să tragi de oameni, asigură-te că ai o legătură cu ei şi că sunt dispuşi să te susţină. Dacă nu ai un teren pregătit, gândeşte-te ce ai de oferit în schimbul contribuţiei lor. Din păcate, cea de-a doua situaţie e cea mai frecventă. Concursurile sunt pentru mulţi o soluţie de moment. Poate fi exemplul “ne aduceţi like-uri pe pagină, noi poate vă dăm premiu”, îmbrăcate, evident, în mesaje care arată doar avantajele fanilor.

Totuşi, concursurile, cadourile sau promisiunile pot fi o oportunitate de a pune bazele unei comunităţi. Sunt câteva metode, dar acum m-am gândit să ne axăm pe 3 care, la mine cel puţin, au funcţionat de fiecare dată:

1) Implică membrii comunităţii în discuţii – gândeşte-te mai întâi la subiecte care îi interesează pe EI şi sunt dispuşi să îşi exprime părerile în legătură cu ele. Şi apoi la ce ai vrea TU să transmiţi. Altfel, vorbeşti la pereţi.

Multe pagini de Facebook care se bucură de un număr semnificativ de fani, primesc like-uri la postări, însă comentarii… Poate 5 la suta de like-uri. Nu cred că în stadiul ăsta publicul e cucerit. Te place şi atât. Nu este dispus să comunice mai mult cu tine pentru că nici tu nu îi dai motive.

2) Promovează membrii care te sprijină – fă-i cunoscuţi comunităţii, dă-i ca exemplu de urmat şi acordă-le influenţă. Le poţi lua interviuri, le poţi promova iniţiative, proiecte în care sunt implicaţi, share-ui blogurile lor ş.a. La nevoie, ei îţi vor uşura mult din muncă pentru că se simt speciali şi suficient de capabili pentru a-şi asuma rolul de lideri.

3) Primeşte-i cum se cuvine pe membrii noi – la fel de bine cum şi-a făcut cont pe site, a dat like la pagină, s-a înscris la o acţiune ş.a., persoana respectivă poate da unsubscribe, unlike şi cancel. Un mesaj de întâmpinare, o invitaţie la o discuţie, un răspuns şi orice alt mesaj de bun venit este o ocazie de a-i face pe cei noi să se simtă bine şi să se implice în discuţii.

E mult efort şi pe deasupra mai trebuie să fii şi generos. Hard work?

Comentariile sunt închise, dar trackbacks şi pingbacks sunt deschise.