E greu să fii femeie într-o lume a femeilor

Cei mai mulţi oameni de comunicare sunt femei. Asta este groaznic de minunat pentru mine. Groaznic pentru că ne înţelegem dincolo de cuvinte şi minunat din acelaşi motiv. Acum că v-am băgat în ceaţă, deşi sunt aproape convinsă că publicul meu feminin a făcut deja nişte conexiuni şi este în asentimentul meu, trecem la nişte fapte concrete.

Când o femeie vorbeşte cu o femeie despre lucruri de business e o luptă între poziţii. Pentru că noi suntem construite să ne măsurăm între noi, atât fizic cât şi intelectual. Cu alte cuvinte, care e mai deşteaptă, mai frumoasă şi ocupă o poziţie superioară.

Nu am treabă cu vânzările, dar am văzut de-a lungul timpului colegi în acţiune pe partea asta. Femeile s-au plâns că e mai greu să negocieze cu femei. Ba că sunt mai ranchiunoase, ţin minte orice chichiţă negativă din trecut… În schimb cu bărbaţii sunt mai amabile 🙂 Dacă sunteţi de altă părere, s-o auzim!

Iar când nu suntem într-un context de afaceri, public, totul e un zâmbet de cele mai multe ori susţinut din spate de multă răbdare şi diplomaţie. Iar în privat suntem adesea nemulţumite de cutărică şi avem grijă să ne consolidăm încrederea în noi micşorând rezultatele şi neprofesionalismul altora. Am auzit atâtea vorbe neîndreptăţite despre colege, foste colege sau tipe pe care le-am cunoscut în diverse ocazii încât mi-e greaţă să mai ascult.

Este minunat că noi toate ştim ce înseamnă gesturile, tonul, tacticile celeilalte pentru că fiecare le are în portofoliu. Numai o naivă nu îşi dă seama când o vorbă bună este spusă cu sinceritate şi când este din interes.

Închei cu ce mi-a spus o colegă astăzi, care de altfel m-a inspirat să scriu postul: “O femeie va fi mereu mai a dracului decât un bărbat” 😀 Aşa să fie?