Proiectele personale – merita sau nu?

Sunt genul de om care nu poate să stea fără să facă ceva în plus pe lângă job. Îmi place să am unul sau mai multe proiecte iniţiate de mine, care nu au neapărat legătură cu domeniul în care lucrez. De-a lungul timpului, proiectele astea au luat naştere din idei simple şi determinarea de a le pune în practică. Am mers mereu pe principiul ca dacă am o idee, e păcat să nu o transform în realitate. Problema e că nu mi-am pus niciodată întrebarea “mai am timp şi de asta?”

Partea bună este că în fiecare proiect am implicat o echipă şi nu duc totul singură. Totuşi, mă întristez când văd că trebuie să îmi prioritizez proiectele personale (în care încadrez şi blogul) şi ce rămâne în coadă trece prin perioade de abandon… Sunt perioade în care nu pot să mă ocup de blog şi de altele, în care termin ziua de lucru în agenţie şi nu îmi mai arde să scriu. Sau pur şi simplu nu pot pentru că trebuie să lucrez la alte proiecte personale.

Să ai un proiect personal înseamnă să îţi rezervi timp în weekend-uri ca să ţi-l planifici, să lucrezi în timpul săptămânii de la 8 seara în sus ca să îl implementezi, să faci în aşa fel încât să poţi gândi cu mintea limpede cum să îl îmbunătăţeşti şi să îl dezvolţi. La un moment dat, te ajunge oboseala psihică şi nu mai dai randament. Aşa că iar te planifici, dar de data asta ca să îţi uşurezi munca.

Totuşi, nu e chiar aşa de greu să ai un proiect în afara job-ului şi îmi pare rău că nu cunosc prea mulţi oameni care să îşi investească timpul în aşa ceva. Iată câteva avantaje ale proiectelor personale:

Bani – Vrem nu vrem, de ei depindem, iar un ban în plus pe lângă salariu nu strică. De asemenea, dacă rămâi fără job, banii aceştia te pot ajuta să te întreţii până când îţi găseşti unul nou.

Antreprenoriat – Te pregăteşti cum să conduci o afacere, iar experienţa te va ajuta în mod sigur în diverse situaţii ale vieţii când ai de luat decizii;

Dezvoltare – Înveţi singur mai mult, descoperi lucruri noi şi îţi poţi face legături cu oameni pe care nu i-ai putea cunoaşte în alte contexte;

Satisfacţii – Mândria că ţi-ai pus ideile în practică şi că ies nişte rezultate din asta nu se compară cu nicio apreciere a superiorului tău de la serviciu.

Dacă aveţi idei bune, sfatul meu este go for it! Riscaţi, dezvoltaţi-vă, cereţi sprijin din partea prietenilor şi folosiţi-vă timpul, mintea şi nişte bani puşi deoparte pentru a face o investiţie într-un proiect al vostru

Comentariile sunt închise, dar trackbacks şi pingbacks sunt deschise.