Neticheta: Etichetă etică pe net

Titlul face apel la ideea menţinerii unei etici personale/profesionale atunci când cineva postează un conţinut oarecare în mediul online. Discuţia e lungă, mulţi vor considera că atac libertăţile individuale, de exprimare, de opinie, etc. Problema mea e că nu poţi veni cu un conţinut antisocial, antinaţional, xenofob, rasist, sexist ori de altă natură, într-un mediu public, chiar dacă e personal. Pentru a particulariza şi mai mult, nu poţi insera în CV un link spre un blog/site etc. în care îţi exprimi opinii ,,binladeniene”.

Am găsit pe un blog un articol care m-a făcut să mă gândesc serios dacă să mă angajez sau nu într-o companie care nu are paznic la intrare, preferabil un dulap 2×2 bigies (BGS). Judecaţi şi voi următoarele paragrafe şi spuneţi dacă aţi chema la interviu un astfel de candidat:

“Cu o drujbă. Pentru că ştiu ce efect are asupra psihicului oamenilor. Indiferent de situaţie, dacă le-ai porni o drujbă sub nas, ai putea să-i convingi mai uşor să facă orice pentru tine. Aşa că poţi să uiţi de muncă, optimism, persistenţă şi de umilinţe. Singurul lucru de care ai nevoie pentru a-ţi atinge orice scop este o drujbă cu plinul făcut şi cu lanţul ascuţit.”

„Bun. Acum, chiar dacă aş dispune de o drujbă, mi-aş căuta în continuare un job. Numai că m-aş prezenta cu ea la fiecare interviu de angajare. Efectul ar fi garantat. Astfel aş scăpa de frustrările pe care mi le creează întrebările stupide de la interviuri, oamenii care se ocupă cu recrutarea, dar şi metodele lor penibile. Şi mai mult ca sigur, mi-aş găsi un loc de muncă mult mai uşor. Doar cu o drujbă.”

„Poliţiştii ar reprezenta un capitol aparte în tentativa mea de a rezolva problemele umanităţii. Şi asta pentru că mi-aş folosi imaginaţia pentru a găsi moduri cât mai atroce pentru a-i ciopârţi, cu drujba, bineînţeles.”

„În schimbul unor sume modice i-aş ajuta pe suporteri să scape de patroni insuportabili, pe angajaţi să scape de şefi nesuferiţi iar pe studenţi şi pe elevi, să se debaraseze de profesori recalcitranţi. Da, lumea ar fi un loc mai bun dacă aş ajusta-o un pic cu o drujbă.”