3 mins read

Cine sunt liderii unei comunităţi

Cineva drag mi-a spus zilele trecute că oamenii cu adevărat importanţi sunt cei care te fac să te simţi important. Cât de mult ne ghidăm după asta în viaţa personală fiecare ştie mai bine. Însă, ideea se aplică şi la brand-uri: putem spune că cele mai importante branduri sunt cele care ne fac să ne simţim importanţi. Şi cine sunt responsabili de asta, dacă nu liderii din spatele lor?

Orice organizaţie sau individ care îşi doreşte o comunitate în jurul său trebuie să îşi câştige şi să îşi asume rolul de lider. Carisma, atitudinea, capacitate de a conduce şi alte trăsături descrise in anunţurile pentru unele job-uri nu sunt suficiente pentru a fi lider. Aşă că, revin cu întrebarea din titlu: Cine sunt liderii unei comunităţi? Sunt aceia care:

1. Pun accent pe oameni şi pe comunitate – pregătesc discuţii, pun întrebări despre interesele membrilor, îşi arată deschidere către opiniile lor, răspund proactiv şi aplanează conflicte.

Una din recomandările pentru a obţine comentarii la statusurile de pe Facebook este să conţină la final o întrebare: ce părere aveţi, cum vi se pare, voi cum aţi proceda, ce ştiţi despre X etc.

Dar nu poţi face asta doar ca să te afli în treabă şi să arăţi clientului în raport că pagina e pe val. Ok, ai nevoie de activitate, dar nu te limita doar la interesele tale pentru că utilizatorii simt şi acţionează în consecinţă. Mergi pe principiul dai şi primeşti.

Liderul este cel care uneşte interesele membrilor, naşte discuţii între ei şi le demonstrează că fără ei comunitatea nu ar exista 😉

2. Nu exclud potenţiali lideri/ nu îşi axează comunicarea doar către cei “gălăgioşi” şi îi ignoră pe ceilalţi

Vă mai amintiţi cum spuneam prin liceu că unii se grupează în bisericuţe? Şi online ne dorim să ne alăturăm unor comunităţi de bloggeri, de profesionişti în diverse domenii, de twitter-işti, de voluntari, de bikeri ş.a. Ei sunt cei mai băgaţi în seamă de către companii şi ONG-uri pentru că le oferă vizibilitate.

Însă, se întâmplă să se formeze grupuri închise sau “exclusiviste”, unde se citesc ei între ei şi discută ei între ei. Avantajul este că lor le poţi acorda roluri de lideri şi prin asta să îi orientezi către restul publicului. Cum e cazul moderatorilor pe forumuri. Obţin un rang ridicat şi sunt conducători pe o arie 😉

Dezavantajul grupurilor închise este că îi fac pe ceilalţi să se simtă nesemnificativi şi drept consecinţă să ignore comunitatea.

Aşa că, un lider trebuie să împace şi capra şi varza. Îi ridică pe cei care aspiră la poziţii înalte, dar nu uită să le acorde atenţie şi celor mai timizi.

3. Au iniţiativă şi conduc cu fruntea sus, nu cu nasul pe sus

Aşa-numitele momâi cu o atitudine de superioritate nefondată nu îşi câştigă decât aparent respect şi recunoştinţă.

Evident, descrierea mea despre lideri poate continua într-un post viitor. Până atunci, orice idei sunt binevenit.