N-ai defecte? Nu te angajăm!
N-ai defecte? N-ai eşuat niciodată? Nu te angajăm!
Este o problemă delicată să completezi rubrica defecte şi eşecuri într-un CV. Nu ştiu cine ne-a învăţat să pozăm în oameni model, angajaţi model, creştini model, bloggeri model, etc. dar se pare că ne este teamă să ne expunem eşecurile şi mai ales defectele şi livrăm mereu cea mai bună versiune a noastră. Nu e nimic greşit să te promovezi favorabil (să îţi evidenţiezi punctele forte) dar când ţi se cer detalii despre defecte şi eşecuri profesionale nu poţi spune că nu ai de niciunele.
Am dat recent peste zeci de CVuri în care rubricile de mai sus erau completate identic: n-am avut până acum niciun eşec, nu am defecte, nu cunosc eşecul. Formulările erau comice, oscilând între răspunsuri scurte şi concise: “N-am!” şi răspunsuri atent scrise: “Eu până în acest moment nu am avut niciun eşec profesional”.
Curios lucru e că autorii lor variau profesional de la şofer TIR până la Area Sales Manager. Nu ştiu ce e bine să scrii şi ce nu dar în orice caz nu poţi zice că nu ai defecte şi/sau eşecuri. Sunt savuroase şi ipostazele în care dai de candidaţi care îşi exagerează calităţile făcându-le să pară defecte: sunt prea muncitor, prea sincer, prea deschis, prea perfecţionist etc.
Acum, să revenim la titlu. În primul rând, minţi şi etica la locul de muncă e importantă tare. În al doilea rând, dacă chiar crezi şi susţii ce spui înseamnă că nu te cunoşti destul de bine. În al treilea rând, dacă eşti omul perfect îţi vei frustra colegii prin atitudinea ta aroganta şi nu îţi vei asuma minusurile, greşelile, partea ta de vină în conflicte. Cu astfel de oameni nu vrem să avem nicio legătură. N-ai defecte, nu avem nevoie de tine! Într-o accepţiune mai lejeră, numai cine nu încearcă nu greşeşte şi nici un astfel de angajat nu e de dorit în companie.